Het eventing seizoen gaat weer bijna beginnen!

Na een, voor mijn gevoel, korte winter gaan we weer beginnen. De eerste wedstrijden in Portugal zijn alweer volop aan de gang maar ik begin dit jaar met een nationale wedstrijd in Alphen-Chaam. Als ik uit het raam kijk en de regen zie neerkletteren moet ik toegeven dat de galoptraining van morgen nog niet heel verleidelijk lijkt. Gelukkig hebben de paarden minder last van het slechte weer. Zij zijn blij dat de rustige winterperiode in de binnenbak weer voorbij is en dat hun trainingen weer wat meer gevarieerd worden.

Aan het einde van de winter merk ik echt aan de paarden dat ze weer aan de slag willen. Dat doet mij altijd erg goed want hierdoor krijg ik de bevestiging van de paarden dat zij, net als ik, de veelzijdigheid van de eventingsport leuk vinden.

Hoe bereid ik me eigenlijk voor op het eventing seizoen? En wat doe ik anders met de paarden in het seizoen en buiten het seizoen?

Laat ik beginnen met de winter. De winterperiode is de periode waarin er geen officiële eventing wedstrijden zijn en de paarden het wat rustiger aan doen. Ze krijgen wat extra vrije dagen en verder doe ik met de paarden wat licht dressuur werk, gaan ze wat vaker aan de longeerlijn en doe ik soms een sprongetje. Ik woon niet in een bosrijke omgeving of op een plek waar je makkelijk met de paarden buiten kan rijden. We gaan af en toe wel naar het strand, maar de paarden werken voornamelijk in de binnenbak. In het begin van de winterperiode is dit lekker rustig voor mijzelf en ontspannen voor de paarden, maar als we dan wat verder zijn merk ik dat de paarden weer aan de slag willen.

Voordat het seizoen gaat beginnen maak ik voor al mijn paarden een individuele planning. Ik stel doelen op en maak aan de hand daarvan een wedstrijdplanning. Als die wedstrijdplanning dan eenmaal gemaakt is ga ik aan de hand van deze planning een trainingsschema maken. In dit schema komen de galoptrainingen (die ik iedere 4e dag doe), de springtrainingen (meestal 1 a 2 keer per week) en de dressuurtrainingen (de rest van de dagen). Ook krijgen de paarden 1 keer in de week een dagje vrij.

Deze trainingsschema’s maak ik door heel het seizoen heen. Echter worden ze in het seizoen wel hier en daar aangepast naar aanleiding van wedstrijden en de ontwikkeling die de paarden doormaken. Het belooft weer een spannend seizoen te worden!